Penningmeesters ervaring rijker

Penningmeesters ervaring rijker

De penningmeester is van grote waarde voor de sportvereniging. Het is al lang niet meer een functie die men in 'een avondje per maand' erbij doet. Sportief Capelle organiseerde op dinsdagavond 18 april 2016 een bijeenkomst voor hen waarbij zij onderling kennis konden delen.

Vanuit het project SportConnect was er expert ondersteuning, verzorgd door Hans Uittenboomgaard van Adminibel Administratie en Belastingen. Adminibel heeft ruime ervaring met het voeren van complete administraties van eenmanszaken, ZZP-ers, verenigingen, VOF's en BV's in het midden- en kleinbedrijf en verzorgen dit voor zo'n 150 klanten. Hans is al vanaf jongs af aan betrokken in het verenigingsleven, is zelf penningmeester geweest, maar was ook als vrijwillig adviseur actief namens de KNVB bij diverse voetbalverenigingen.

De penningmeesters hadden voorafgaand diverse onderwerpen aangedragen die zij graag wilde bespreken met hun collega's. De kantine was een belangrijk punt, hoe is deze inkomstenbron optimaal te benutten en hoe kan de penningmeester hier sturing aan geven?
Vrijwilligersvergoedingen en werkgeverschap was een ander belangrijk punt, aangezien de wettelijke regels en controles van de belastingdienst hierin de afgelopen jaren sterk zijn toegenomen.

Opvallend was de sterk diverse uitvoering van het penningmeesterschap. Van volledig cashless tot het bekende 'sigarendoosje' die als kassa dient voor een toernooi met honderden sporters. De ene club besteed de boekhouding volledig uit en de andere laat de penningmeester de  administratie voor 900 leden volledig zelfstandig uitvoeren.

Ondanks de grote verschillen staan de Capelse verenigingen er allemaal financieel gezond bij. Door ervaringen uit te wisselen en met ondersteuning van een expert werden de eigen keuzes duidelijker en konden de penningmeesters met nog meer kennis op zak weer terug naar hun eigen vereniging om deze ook financieel gezond te houden.

De tip die Hans van Adminibel mee gaf was: 'Zie de rol van penningmeester als financieel directeur van een bedrijf'. Wat wil zeggen kijk naar de toekomst, naar de processen en de controles die hierin noodzakelijk zijn. Wanneer dit goed geregeld is zullen risico's inzichtelijk en beheersbaar zijn, waardoor de uitvoering vele malen soepeler zal verlopen.